Istnieją różne pomysły na odżywianie się – niektóre zdrowsze, inne bardziej obciążające nasze organizmy. Coraz więcej ostatnio pojawia się różnych diet, które nie tylko ograniczają lub wykluczają poszczególne składniki, ale również kontrolują sposób przyrządzania posiłków. Taka właśnie jest dieta witariańska.
Witarianizm od podszewki
Witarianizm nie zabrania jedzenia mięsa ani warzyw czy owoców. Osoby będące na tej diecie, mają tylko jedno ograniczenie. Dotyczy ono sposobu przyrządzenia posiłków. Nie można poddawać ich obróbce termicznej, czyli na przykład smażeniu, gotowaniu lub grillowaniu.
Ze względu na bezpieczeństwo oraz przygotowywanie posiłków najczęściej na diecie witariańskiej są wegetarianie. Wśród produktów wykorzystywanych w kuchni znajdują się owoce, warzywa, nasiona, kiełki i tłoczone na zimno oleje. Pozwala to na przyrządzanie zróżnicowanych wizualnie posiłków, o ciekawym smaku.
Surowe odżywianie a zdrowie
Nie ma jeszcze naukowych opracowań, które prezentowałyby długofalowy wpływ diety na zdrowie. Dlatego też należy podchodzić do niej z rozsądkiem, a zanim zdecydujemy się na zostanie witarianami, należy skonsultować się z lekarzem.