Czasem zastanawiamy się nad przepisem na szybki obiad lub kolację. Sprawdzi się wtedy świetnie szybki makaron z cukinią i serem. Przygotowywać go można w różnych wersjach zmieniając dodatki. Poniżej kilka sprawdzonych przepisów.
1. Spaghetti z młodą cukinią i serem.
Składniki:
– 250 g ulubionego makaronu spaghetti
– 600 g cukinii
– 150 g sera mozzarella
– 2 cebule
– 5 ząbków czosnku (można użyć mniej)
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, cukinię ze skórką zetrzeć na małych oczkach tarki.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cukinię, cebulę i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić do odparowania wody z cukinii. Następnie dodać jogurt grecki i dusić jeszcze chwilę.
Warzywa wymieszać z makaronem i startym serem.
2. Makaron z cukinią, miętą i białym serem.
Składniki:
– 270 g cukinii
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz
– 40 g masła
– 2 garście makaronu w kształcie rurek
– 1/2 szkl. listków mięty
– 1/2 szkl. pokruszonego białego sera lub ricotty.
Wykonanie:
Cukinię kroimy w 1 cm słupki o długości zbliżonej do makaronu. Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 1 – 2 minuty. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i podsmażamy przez około 1 – 2 minuty.
Dodajemy połowę masła pokrojonego na kawałki, mieszamy i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu przez około 10 – 12 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec cukinia powinna być miękka częściowo się rozpadać, miejscami może być lekko zrumieniona.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ser biały wykładamy na talerzyk, oprószamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do cukinii na patelni dodajemy większość mięty (zostawić kilka listków do dekoracji), resztę pokrojonego masła, mieszamy i odstawiamy z ognia. Gdy makaron będzie już gotowy ustawiamy patelnię z powrotem na ogniu i przed dodaniem makaronu podgrzewamy. Wraz z makaronem dodajemy do cukinii kilka łyżek wody z gotowanego makaronu, która po podgrzaniu (30 – 60 sekund) utworzy sos. Wyłożyć na talerze, posypać serem białym i resztą mięty, podajemy.