Jak dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych, witamin i minerałów? To pytanie zadaje sobie chyba każdy, kto kiedykolwiek zrobił badanie krwi i otrzymał nie najlepsze wyniki. Dietetycy polecają wprowadzić do swojej diety orzechy włoskie Witaminy w nich zawarte należą głównie do grupy A, B i E. Witaminy z grupy A i E korzystnie wpływają na zdrowy wygląd skóry za to te z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę mózgu. W orzechach włoskich nie brakuje również witaminy C, która jest odpowiedzialna za odporność organizmu. Orzechy włoskie powinny być częstym elementem w diecie dzieci i młodzieży oraz osób uczących się i tych których praca wymaga ciągłej koncentracji.
Zawierają one dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz manganu i fosforu. W połączeniu z witaminami z grupy B, poprawiają one zdolność koncentracji, ułatwiają skupienie i wspierają pamięć. Z kolei witamina C w nich zawarta poprawia odponość, korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego i krwionośnego. Nic więc dziwnego, że orzechy są często polecane osobom z różnymi dolegliwościami. Co prawda są również bardzo kaloryczne. 100 gram orzechów włoskich to aż 654 kalorie. Nie mniej jednak powinniśmy pamiętać o nich podczas układania codziennych jadłospisów. Niewielka ilość orzechów włoskich na pewno nie popsuje naszej sylwetki, za to korzystnie wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu.